Ingeborg og Halvor (1993)



«Datoen var fredag 17. januar 1941. Redaktør Halvor Røysland og redaksjonssekretær Oddvar Aas var midt oppe i arbeidet med å redigere morgendagens avis, da to menn, den ene i full hirduniform, troppet opp i redaksjonen. Halvor Røysland følte uro. Våren 1940 hadde han under militær bevoktning blitt tatt med til Oslo og okkupasjonsmaktens Presseabteilung. Der fikk han en voldsom skjennepreken, blant annet fordi avisa hadde fornærmet den tyske hærmakt. Den sommeren hadde han tilbrakt fire uker i cella på Rjukan politistasjon fordi RA ikke ble redigert i “i pakt med tidens ånd”.»


Slik innledes saken jeg skrev etter møtet med Halvor og Ingeborg Røysland i 1993. Nå har Helge Songe og Rjukan historielag hentet intervjuet fram igjen og trykket det i sitt årsskrift, som kom like før jul. Heftet kom i posten til meg i går, og det har vært en glede å se det igjen. Bildet her ledsaget saken i 1993 og ble tatt hjemme i hagen hos Røysland på Mæl. Jeg har hentet det fra eget arkiv med scannede negativer og blåst vekk noen støvkorn i Photoshop.


Halvor Røysland, «Havva» blant venner, var redaktør i Rjukan Arbeiderblad fra 1940 til 1973. Siden skoledagene hadde han og Ingeborg Aarnes hatt følge, og paret giftet seg i 1938. Anledningen for intervjuet var at Rjukan Arbeiderblad fylte 70 år. Vi måtte selvsagt ha sak med «gamleredaktøren» i jubileumsavisa, han som først hadde kjempet mot tyskerne under kampene på Gransherad og Hovinheia og siden trosset nazistene og NS med ordet som våpen. Kona Ingeborg var i høy grad også en del av historien. Hun var gravid i niende måned da han ble arrestert i 1940. Etter fire uker i arresten fikk han vite at hun hadde nedkommet og at han var far til en velskapt gutt. Den lokale politimesteren hadde åpenbart en viss sympati med redaktøren på cella, for han stakk til Røysland noen valmuer og en eske konfekt og brakte ham til sykehuset - uten at tyskerne fikk vite noe. Noen dager senere slapp han fri og tok sammen med resten av RA-staben fatt på arbeidet med å gi ut avis igjen. Men etter klar beskjed fra den lokale NS-toppen i januar 1941, fant Røysland og redaksjonssekretæren ut at det ikke var noe grunnlag for å fortsette. Kravet de ikke kunne etterkomme var at Rjukan Arbeiderblad - aktivt og positivt - måtte slutte opp om Nasjonal Samlings nyordning. 20. januar 1941 kom Rjukan Arbeiderblad ut med siste utgave under krigen. Lederartikkelen ble avsluttet med disse ordene: «Måtte hele det norske folks store ønske om igjen å leve i et fritt og sjølvstendig Norge, oppfylles snarest!». Den borgerlige konkurrenten på det lille industristedet, Rjukan Dagblad, innordnet seg kravene fra okkupanter og NS og fortsatte å komme ut under krigen.

Et halvt år senere var Røysland i gang med å lage illegal avis. Den fikk navnet «Baunen». I 1944 måtte han rømme til Sverige. Ingeborg, som var telefondame på Hydros telefonsentral og i slekt med Einar Skinnarland - SOE-agent og én av tungtvannssabotørene - ble arrestert i 1944 og fikk tett på ett års opphold på Grini.

Møtet med Halvor og Ingeborg var et sånt møte man ikke glemmer. De hadde mye å fortelle og var flotte representanter for sin generasjon. De var i begynnelsen av 80-årene da jeg møtte dem, men utstrålte styrke og var unge til sinns. Jeg husker forresten at de holdt det gående helt til det siste på RAs jubileumsfest det året.

Location: Mæl, Norway, September 1993
Shot with Canon New F-1
Kodak Tri-X black and white film
Scanned negative, filename: 199309_N04_Roysland_edit_2019

Kommentarer

Populære innlegg